At knibe eller ikke at knibe?

Og nej, det skal ikke handle om knibeøvelser! (Hvis du skal have svar på noget om det, så er svaret vist altid at knibe)

Det skal derimod handle om knibning af topskud og fordele og ulemper derved. Der er ikke noget ‘rigtigt’ og ‘forkert’ inden for dette område. Det handler om, hvad man vil opnå med at knibe topskuddene af.

Når man kniber topskuddet af en georgine, skal det gøres lige over et knæ, således at man stimulerer væksten af nye skud fra knæet.

Hvert knæ sætter nu to skud, hvilket ses på billedet ovenfor, og således fordobles altså antallet af skud på planten, hvilket igen i princippet fordobler antallet af blomster. Til gengæld bliver hver enkelt blomst ikke helt så stor, som hvis planten kun skulle danne den halve mængde. Planten bliver lidt lavere og mere busket. I øvrigt kan topskuddet bruges som stikling, hvis ikke planten er blevet så stor, at stænglen er hul! I så fald kan den ikke slå rod.

Undlader man at knibe topskuddet, går der længere tid inden planten begynder at forgrene sig.

Dermed bliver den højere og mindre busket og de enkelte blomster bliver større. Når de store blomster dyrkes til shows, fjerner man kontinuerligt alle sideskud og blomsterknopper, bortset fra nogle enkelte, hvorved planten laver virkelig store blomster.

Hvis du vil have lidt ondt i hjertet over at se, hvordan dahlia beskæres industrielt, så følg linket her. Bemærk at den beskæring de omtaler finder sted senere på sæsonen og svarer til den du opnår, hvis du er flittig til at klippe buketter når georginerne blomstrer.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s