Forberedelse af jorden

Det betaler sig at kæle lidt for georginerne allerede inden de lægges i jorden.

Det kan man gøre ved at tilsætte lidt gode sager til jorden i det tidlige forår. Fordi georginerne yder så meget i løbet af en sæson, kræver de en god næringsrig jord. Men der er også andre forhold som kan forbedres, alt efter hvilken jordtype man har.

Jordstruktur 

Georginerne elsker vand, men hvis jorden ikke er veldrænet, risikerer man, at de rådner. De er ikke ret vilde med at stå i en tung og leret jord, fordi den er kold og våd. Heldigvis kan man forbedre jordstrukturen ved at tilsætte sand, så jorden bliver lettere. Kompost og velomsat staldgødning kan gøre jorden lettere og øge næringsindholdet.

Har man i stedet en let og sandet jord, er denne også typisk varm og veldrænet, men mager og til tider for tør. Her kan det være en god idé at tilsætte lergranulat samt kompost eller velomsat staldgødning, for at øge jordens evne til at holde på vand. En sandet jord er på mange måder ideel til dyrkning af georginer, da de godt kan lide den lune og veldrænede jord. Op- og nedgravning af knoldene er nemmere med den lette jord, og knoldene kan man blot ryste sandet af, når de tages op. Jeg har selv en meget sandet jord, og min største udfordring hvert år er at forsyne planterne med nok vand. Ved at have tilsat gode mængder hestemøg hvert år gennem de sidste fem år, er jorden blevet bedre til at binde vand, men i tørre perioder er jeg forsat nødt til at vande temmelig meget for at holde liv i planterne. En jord med højt indhold af organisk stof er ligeledes bedre til at tilbageholde næringsstoffer, så de ikke udvaskes.

Staldgødning kan med fordel tilsættes om efteråret, efter knoldene er gravet op. Nåede du ikke lige det, kan du dog også tilsætte det i foråret, nogle uger inden knoldene lægges.

Kalk

Georginerne er ikke meget for at stå i for sur jord, så det er en god idé at strø kalk ud på jorden her i foråret og evt. også senere på sæsonen. Jeg bruger perlekalk, fordi det er nemt at have med at gøre.

Næring 

Der er lidt delte meninger om, hvordan man bedst gøder sine georginer. Næring kan tilføres i form af kunstgødning eller organisk gødning. Af flere forskellige årsager er jeg ikke tilhænger af kunstgødning. Udvindingen af råstoffer til kunstgødning er enormt energikrævende og forurenende, og gødningen indeholder varierende mængder tungmetaller, som jo ender i jorden og de planter der dyrkes der. Kunstgødning bidrager heller ikke med nogen jordforbedrende egenskaber, og forstyrrer jordens mikroorganismer. Fordelen ved kunstgødning er dog, at det er hurtigtvirkende.

Organisk gødning eller naturgødning, indeholder ingen kunstigt fremstillede stoffer. Naturgødning kan f.eks. være staldgødning, brændenældevand, hønsemøg, kompost og tang. Ud over næringsstoffer, indeholder naturgødning store mængder organiske forbindelser, som jordens mikroorganismer lever og nyder godt af, og hermed stiger biodiversiteten. Når biodiversiteten i jorden er høj, trives planter bedre. Naturgødning fås også som piller eller i flydende form. Den flydende form virker hurtigt, mens pilleformen er langsomtvirkende, men bidrager mere til en god jordstruktur.

I min have sikrer jeg, at georginerne får tilstrækkeligt med næring ved at sprede staldgødning om efteråret, men sidste år sprang jeg det arbejde over. Der brugte jeg i stedet piller og supplerede med brændenældevand (se her) hen over sommeren. Det fungerede fint, men jeg stræber stadig efter at få hestemøg på hvert år, så jorden på sigt bliver bedre til at binde vand og næring. Som noget nyt har jeg også lovet mig selv, at jeg skal blive bedre til at kompostere, så jeg kan udnytte alt køkkenaffald og noget af haveaffaldet til at gøde min jord. Det skal jeg nok skrive mere om snart!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s