Hvis du gerne vil have lidt indflydelse på, hvordan frøformeret afkom fra dine georginer bliver, så er du nødt til at lege bi og sørge for at bestøve de rigtige sorter. Læs om at tage frø her. Som jeg tidligere har skrevet om, så er georginer ikke frøægte, hvilket vil sige, at frøformerede planter varierer fra deres forældre. Når bierne bestøver hist og pist, ved man aldrig hvem der bestøver hvem, men ved håndbestøvning kan man prøve at krydse sorter, som måske kan fungere sammen. Om man får noget flot ud af det, er ikke til at vide, men det er sjovt at eksperimentere med krydsninger af former og farver.
Håndbestøvning – den simple metode
Ved denne metode har du ikke fuldstændig styr på, hvilken blomst, der bliver far til afkommet, fordi bierne stadig kan blande sig, men du øger chancen for, at netop din udvalgte sort bliver far til i hvert fald nogle af frøene. Du udvælger blot hvilken blomst, der skal bestøves, og hvem der skal bestøve og overfører pollen med f.eks. en lille pensel eller vatpind.
Så er det bare at vente på, at frøene modner.
Håndbestøvning – den avancerede metode
Hvis du gerne vil have fuld kontrol over hvilke sorter, der krydses, kan du prøve nedenstående metode. Her forhindrer du bier og sommerfugle i at blande sig, så du er sikker på krydsningen og dermed kan gisne en smule om udfaldet.

Udvælg den sort, som skal være bestøver. Blomsten må endnu ikke have åbnet sig helt. Tag den med indenfor og sæt den i vand.

Udvælg en moderblomst, som endnu ikke er åben. Placér en plastikpose over blomsten og sæt en elastik omkring.

Og overføres til moderplanten. Sæt plastikposen over igen. Gentag hver dag, til blomsten afblomstrer.
Igen er det bare at vente på, at blomsterstanden modner. Det er en god idé at fjerne kronbladene, så frøstanden ikke rådner! Tag frøene ind, tør dem i vindueskarmen og opbevar dem på køl til foråret.
Kære Lene.
Tak for en herlig hjemmeside. Jeg har fulgt dine råd gennem et par år og er selv kommet godt i gang.
Hvad angår dine stiklinger, der ikke klarede den i en “forkert” pottemuld, så er der nok noget her der kan forklare: https://www.havenyt.dk/skadedyr_og_plantesygdomme/50.html
Som tidligere landmand og anlægsgartner kender jeg alt til fænomenet
Hilsen
Kenneth Enggrob
LikeLike
Kære Kenneth
Tusind tak for dine kommentarer! Dejligt at høre, at du har brugt nogle af mine råd 🙂
Jeg tror du har fuldstændig ret i, at det er rodbrand. Så blev jeg også klogere i dag! Tak for det 🙂
LikeLike
Pingback: Afkommet varierer | Lenes georginer