Elsk dine brændenælder! 

Da vi flyttede ind i vores hus, var der ikke skyggen af ukrudt nogen steder. Jeg er dog ikke for god til det med at luge, så der gik ikke længe inden især brændenælderne gjorde deres indtog.

Jeg har lavet en aftale om at acceptere deres tilstedeværelse, hvis de lover at holde sig på deres tildelte plads. Den aftale er brændenælderne ikke ret gode til at holde, men fordi jeg anvender dem i madlavning, samt dyrkning af både køkkenhave og georginer, er de endnu ikke blevet forvist. De er nemlig gode at gøde med, og det gør man med brændenældevand. Du skal i gang nu, inden de sætter blomster.

Fyld en spand med brændenælder

Hæld vand over, så nælderne er dækket

Sæt låg på og lad vandet stå et par uger

Det færdige brændenældevand er meget rigt på kvælstof og anvendes i forholdet 1:10. Det er voldsomt ildelugtende, men stanken fortager sig hurtigt efter udvanding.

Jeg bruger det et par gange i løbet af sæsonen, hvis jeg synes væksten er gået lidt i stå. Det er hurtigtvirkende, ligesom kunstgødning, men som jeg før har skrevet, er dette bandlyst i min have. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke indeholder fosfor og kalium i nævneværdige mængder, så vandet skal kun bruges som supplement. Kvælstof har ry for især at stimulere georginerne til at sætte blade frem for blomster, men ved anvendelse nogle enkelte gange hen over sommeren, synes jeg ikke det er et problem. Brændenældevandet er desuden virkelig godt at bruge i køkkenhaven! Ufortyndet kan det også bruges som ukrudtsmiddel, som især er godt mod brændenælderne selv, men pas på de planter, du gerne vil beholde, da det er kraftigt.

One thought on “Elsk dine brændenælder! 

  1. Pingback: Forberedelse af jorden | Lenes georginer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s